Makina Teknolojisi Alanı Tanıtımı

25.11.2012 6442

 

 

Makina Teknolojisi Alanı

 

                Bilim, sanayi ve teknolojinin sürekli geliştiği bir dünyada bireylerin hayal ettikleri meslekte çalışmaları için; yeniliğe açık, girişimci ve yaratıcı olmaları beklenmektedir. Bu yolda amaçlarına ulaşıp, mesleklerinde yetkin bireyler olabilmeleri için öğrencilerimize mesleki ve teknik eğitim okullarında tercih ettikleri alan ve dalda eğitim alma şansı sağlanmaktadır. Bu kapsamda, 53 alan ve 205 dalda eğitim verilmekte ve öğrencilerimizin tercih seçeneğinin oldukça fazla olduğu görülmektedir.

               

                Öğrencilerimiz liseyi bitirdiklerinde eğitim gördükleri alan ve dalda hem diploma hem de işyeri açma belgesine sahip olup teknisyenlik unvanı kazanırlar. Ayrıca mezun olan öğrencilerimiz; aldığı ve başardığı modülleri, dersleri ve kredileri gösteren belge ve yurt dışı iş başvurularında, eğitim sertifikalarını ve diplomalarını sunma ve açıklama konusunda yardımcı olan EUROPASS Sertifika Eklerine sahip olurlar.

 

        

         Mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören bir öğrenci, meslek eğitimine 10.sınıfta başlar, meslek derslerinin yanında genel kültür derslerini de almaya devam eder. Lisedeyken mesleki eğitim uygulamalarını yapar, meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı Millî Eğitim Bakanlığı tarafından sigortalanır. Ayrıca Anadolu Meslek programının 12.sınıfında öğrenim gören öğrenci, işletmelerde mesleki eğitimini yaparken 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen hükme göre işveren tarafından kendisine ücret verilir. Mesleki ve teknik eğitim okulundan mezun olan öğrenci eğitim gördüğü meslek alanıyla ilgili;

ü Diplomaya

ü İşyeri açma belgesine

ü EUROPASS Sertifika Eklerine

ü Teknisyenlik unvanına sahip olur.

 

                Böylece okullarımızda öğrenimini tamamlayan bireyler; işverenlerin aradığı özelliklere sahip, nitelikli " ana " eleman olarak kendi ve ailesinin geleceğine yön veren ve ülke kalkınmasında rol alan öncü bir nesil olma şansına sahiptirler.

               

Okulumuz Makine Teknolojisi Alanı Kuruluş adıyla Tesviye Bölümü  1974–1975 Eğitim ve Öğretim yılında okulumuzda açılan ilk bölümdür.

                Makine teknolojisi alanı ekonomik kalkınmanın temelidir. Alan, ülkemizde ve dünyada hızla ilerlemektedir, getirisi ve katma değeri de ekonominin lokomotifi durumundadır.

                Alanda istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Dünyada ve ülkemizde sektördeki kalifiye eleman sıkıntısı oldukça fazladır. Dolayısıyla iş bulma sıkıntısı yoktur. Alanda çalışanların gelir düzeyleri ülke standartlarının üzerindedir.

 

                Sayısı yüzbinleri geçen lisans mezunlarının işsiz olması, işverenlerin ise meslek lisesi mezunlarını tercih etmesi mesleki ve teknik eğitim kurumlarının önemini ortaya koymaktadır.

 

Simav Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojisi Alanın Altında Yer Alan Dallar:

Anadolu Teknik Lisesi; Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı Dalı ve Bilgisayarlı Makine İmalatı Dalı

Anadolu Meslek Lisesi: Makine Bakım Onarımı ve Bilgisayarlı Makine İmalatı Dallarıyla Eğitim ve öğretime devam etmektedir.

 

 BİLGİSAYAR DESTEKLİ MAKİNE RESSAMLIĞI DALI

                Makine Ressamı; imalatı yapılacak ürünlerin yapım ve komple resimlerini bilgisayar destekli çizim ortamında iki ve üç boyutlu çizen, mekanik sistem dizaynlarını ve hesaplamalarını yapan, ürünlerin bakım ve kullanım kataloglarını hazırlayan, bilgisayar ile sayısal kod türetme yazılımlarını uygulayan nitelikli kişidir.

                Bu dalda eğitim gören öğrencilerin kazandıkları beceriler ise; Ürünlerin parça yapım ve komple resimlerini çizmek, Mekanik sistem dizaynlarını ve hesaplamalarını yapmak. Bilgisayar ortamında iki boyutlu çizim yapmak. Ürünlerin bilgisayar ortamında üç boyutlu modelleme ve animasyonlarını oluşturmak. Bilgisayar ile sayısal kod yazılımlarını uygulamak. Ürünlerin bakım ve kullanım kataloglarını hazırlamak.

                Bilgisayar Destekli Makine Ressamı Dalında Eğitim gören ve mezun olan öğrencilerimizin çalışma koşulları ve ortamları ise; İyi aydınlatılmış, gürültüsüz, ekiple ve bireysel çalışılabilen, ergonomik, kapalı ofis veya büro ortamlarıdır

                Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı Dalından Mezun Olan Öğrencilerimizin İş Bulma İmkânları; Makine tasarımı ve imalatı yapan, her türlü imalat ve komple resimlerini bilgisayar ortamında çizebilen, bakım ve kullanım kataloğu hazırlayabilen teknik eleman olarak, teknik büro, tasarım birimlerinde, kamu ve özel sektörde iş bulma imkânına sahiptirler..

 

MAKİNE BAKIM ONARIM DALI

                Makine Bakım Onarımcı; Tezgah kurulumunu yapan, tezgahların bakım kataloglarını inceleyerek arıza tespitini yapan, arızalı parçayı onaran ya da yenisi ile değiştiren tezgah ve makinelerin periyodik bakımlarını yapan nitelikli kişidir

                Bu dalda eğitim gören öğrencilerin kazandıkları beceriler ise; Makinelerin periyodik bakımını yapmak. Arıza tespiti yapmak. Onarım yapmak. Makine yerleşimi yapmak. Makine montajı yapmak..Temel tesviye işlemleri yapmak Elektrik ve elektronik sistemlerin bakım ve onarımını yapmak. Hidrolik-Pnömatik sistemlerin bakım ve onarımını yapmak

                Makine Bakım Onarım Dalında Eğitim gören ve mezun olan öğrencilerimizin çalışma koşulları ve ortamları ise; Çalışma ortamlarının; iyi aydınlatılmış fabrika ve atölye ortamlarıdır genellikle bireysel çalışılır Çalışma ortamları zaman zaman gürültülü olabilir. Çalışma saatleri iş yoğunluğuna göre değişebilir.

 

       Makine Bakım Onarım Dalından Mezun Olan Öğrencilerimizin İş Bulma İmkânları

                Makine imalatı yapan fabrikalarda, makine satış hizmeti veren firmalarda, işletmelerin bakım onarım, servis, montaj vb. birimlerde iş bulma imkânına sahiptirler. Kendilerine ait tamir ve bakım servisi de kurabilirler.

 

BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATI DALI

                Bilgisayarlı Makine İmalatçısı; Klasik ve bilgisayar kontrollü talaşlı imalat tezgâhlarını çalıştırıp sayısal kod üreterek kullanabilen, makine parçalarını işleyebilen, bu makinelerin her türlü ayar ve kontrollerini yapabilen, makinelerin üzerindeki tüm sistemlerin bakım ve onarımını yapabilen nitelikli kişidir.

Bu dalda eğitim gören öğrencilerin kazandıkları beceriler ise;

Teknik resim çizmek.

Temel imalat ve montaj işlemleri yapmak. 

Bilgisayar destekli iki ve üç boyutlu çizim yapmak. Takım yolları oluşturmak.

( Sayısal kod üretmek) CNC tezgahlarını kullanmak.

Çalıştığı makinelerin bakım ve onarımını yapmak.

                Bilgisayarlı Makine İmalatı Dalında Eğitim gören ve mezun olan öğrencilerimizin çalışma koşulları ve ortamları ise; İyi aydınlatılmış, gürültülü, ekiple ve bireysel çalışılabilen, ergonomik, kapalı atölye veya fabrika ortamlarıdır. Ortamın aydınlatma ve havalandırılmasına özen gösterilerek iş güvenliği, işçi sağlığı tedbirleri alınmış olmalıdır.

 

 

                Bilgisayarlı Makine İmalatı Dalından Mezun Olan Öğrencilerimizin İş Bulma İmkânları;  Her türlü makine imalatı yapan fabrikalarda, atölyelerde, otomotiv sektöründe, gemi makinelerinde, talaşlı imalatta, CNC operatörü, İki ve üç boyutlu çizim operatörü olarak iş bulma imkânlarına sahiptirler.

 

MAKİNE TEKNOLOJİSİ ALANINDAN MEZUN OLAN ÖĞRENCİLERİMİZİN EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

                Alandan mezun olan öğrenciler meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans (2 yıllık) programlarına YKS sınavına göre yerleştirilmektedir. Makine teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler aşağıdaki meslek yüksekokulu programlarına YKS puanına göre ve aynı zamanda TYT puanı + Okul puanı + Ek puan ile giriş yapabilirler;

1-Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi

2-Doğal Yapı Taşları Teknolojisi

3-Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı

4-Endüstri Ürünleri Tasarımı

5-Endüstriyel Kalıpçılık

6-Gemi Makineleri İşletme

7-Görsel İletişim

8-Grafik Tasarımı

9-İş Makineleri Operatörlüğü

10-İş Sağlığı ve Güvenliği

11-Kaynak Teknolojisi

12-Makine

13-Makine, Resim ve Konstrüksiyon

14-Mekatronik

15-Metalurji

16-Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği

17-Oto Boya ve Karoseri

18-Otomotiv Teknolojisi

19-Raylı Sistemler Makine Teknolojisi

20-Sivil Savunma ve İtfaiyecilik

21-Sondaj Teknolojisi

22-Tahribatsız Muayene

23-Tarım Makineleri

24-Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi

25-Üretimde Kalite Kontrol

26-Döküm 

27-Tekstil ve Halı makineleri

                Makine Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler sayısal puan türüne göre aşağıdaki 4 yıllık (lisans) Makine bölümüne kontenjanı olan ilgili eğitim programlarına Sayısal puan + Okul puanına göre yerleşip devam edebilirler:

  1. İmalat Mühendisliği

  2. EndüstriyelTasarım Mühendisliği

  3. Enerji Sistemleri Mühendisliği

  4. Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği

  5. Biyomedikal Mühendisliği

  6. Makine Mühendisliği

  7. İş Sağlığı Ve Güvenliği

  8. MekatronikMühendisliği

  9. Metalürji Ve Malzeme Mühendisliği

  10. Otomotiv Mühendisliği

İstihdam Alanları

Makina Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Endüstriyel AR-GE çalışmaları ve tasarım sektöründe,

2. Makine imalatı sektöründe,

3. Endüstriyel modelleme sektöründe,

4. Endüstriyel kalıpçılık sektöründe,

5. Makina bakım ve onarım atölyeleri vb. yerlerde çalışabilirler.

                Ayrıca ilçemizde bulunan Kazcıoğlu Otomotiv A.Ş. ile yapılan protokol ile istihdam imkânı sağlamaktadır. Yine merkezi Manisa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan TİRSAN-KARDAN Otomotivde de çalışabilme alternatifleri bulunmaktadır. 

Belgelendirme

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

3. Mezun olan öğrenciye iş yeri açma belgesi ve Avrupa denklik belgesi verilir.

4. Mezun olan öğrenciye Teknisyen ünvanı verilir.

5. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

Eğitim Süresi

 

1. Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.   

2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, MakinaTeknolojisi alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

 

9. SINIF SONUNDA ÖĞRENCİLER;

 

ANADOLU MESLEK                                                                                                                   

ANADOLU MESLEK PROGRAMINDA, BİR MESLEĞE YÖNELİK BİLGİ VE BECERİLERİN YANINDA GENEL BİLGİ DERSLERİ DE YER ALMAKTADIR.



  ANADOLU TEKNİK

ANADOLU TEKNİK PROGRAMINDA İSE BİR MESLEĞE YÖNELİK BİLGİ VE BECERİLERİN YANINDA MATEMATİK, FİZİK, KİMYA VE BİYOLOJİ DERSLERİ 4 YIL BOYUNCA AĞIRLIKLI OLARAK YER ALMAKTADIR

 

 

ANADOLU MESLEK PROGRAMININ

12. SINIFINDA

 

 

HAFTADA 3 GÜN İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM GÖRECEK VE YAŞINIZA UYGUN ASGARİ ÜCRETİN %30 UNDAN AZ OLMAMAK ÜZERE ÜCRET ALABİLECEKSİNİZ

 

 

5 Aralık 2017 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 30261

YÖNETMELİK

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından:

SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

 

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır:

a) Birinci fıkra aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(1) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için çalışmaya, meslekî ve teknik eğitime, meslekî ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimine, staja veya bursiyer olarak göreve başladıkları tarihten itibaren sigortalı hak ve yükümlülükleri başlar."

b) İkinci fıkranın (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b) (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar, göreve başladıkları veya okullarında öğretime başladıkları tarihten, kendi hesabına okumakta iken Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı hesabına okumaya başlayanların, bu Kurumlar adına okumaya başladıkları tarihten itibaren on beş gün içinde,"

c) Üçüncü fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

"f) Kanunun ek 15 inci maddesi kapsamındaki güvenlik korucularının bildirimi valiliklerce çalışmaya başladıkları tarihten itibaren bir ay içinde,"

ç) Altıncı fıkra aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(6) Hizmet akdi ile çalışmamakla birlikte Kanunun 5 inci maddesinin (b) bendine tabi olanların bildirimleri Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin eğitim gördükleri okullar, yüksek öğretim kurumları, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerler için projenin yürütüldüğü kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör kuruluşları ve üniversitelerce yapılır."

 

 

İLETİŞİM

Adres:
ESENEVLER MAH. ŞEHİTLER BUL. ŞEHİT EMRE ÜÇKAN MESLEKİ VE TEKNIK ANADOLU LİSESİ NO 2/G SİMAV / KÜTAHYA


Telefon
(274) 513 7077


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın