Metal Teknolojisi |
METAL DOĞRAMACILIĞI Metal doğramacı; demir ve alüminyum doğrama, temel metal şekillendirmesi, sac ve metal mobilyaları yapan kişidir. Kamu ve özel kuruluşlara ait atölye ve fabrikalarda iş bulma imkânlarına sahiptirler. Ayrıca bu elemanlardan özellikle kaynakçı ve metal doğramacı, çok sayıda makineye ve büyük sermayeye ihtiyaç duymadan küçük bir yerleşim yerinde bile kendi işletmelerini kurabilirler.Metal doğramacı kapı, pencere, parmaklık, vitrin, çelik dolap, cephe giydirme işlerinin yapıldığı işletmelerde iş bulabilir. Görevleri: Teknik resim çizmek. Soğuk şekillendirme yapmak. Koruyucu gaz (mig-mag) kaynağı yapmak. Elektrik ark kaynağı yapmak. Preslerde soğuk iş kalıplarında çalışmak. Sac şekillendirme işleri yapmak. Seri iş ve montaj kalıpları yapmak. Çelik eşya yapmak. Metal doğramaları yapmak. Dış cephe giydirmesi yapmak. Doğrama montajını yapmak. Metal yüzeyleri temizlemek ve parlatmak. Metal yüzeyleri macunlamak ve boyamak. Elektrik arkı ile kesme yapmak. Malzeme muayene yöntemlerini yapmak. Sertlik ölçme işlerini yapmak. Bilgisayar destekli çizim yapmak.
EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI Metal teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler sayısal puan türüne göre 4 yıllık (lisans) Metal Öğretmenliği programına ek puan alarak devam edebilirler. Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır. Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır. Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Metal Teknolojisi alanında eğtim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.
İŞ BULMA İMKANLARI Okulumuz Metal Teknolojileri Alanından Mezun olan öğrencilerimiz; * Çok sayıda makineye ve büyük sermayeye ihtiyaç duymadan küçük bir yerleşim yerinde bile kendi işletmelerini kurabilirler. * Metal teknolojisi alanı altındaki kaynakçı, sanayide kaynak işlerinin yapıldığı her türlü işletmelerde çalışabilir. * Metal doğramacı kapı, pencere, parmaklık, vitrin, çelik dolap, cephe giydirme işlerinin yapıldığı işletmelerde iş bulabilir. * Çelik yapılandırmacı, çelik çatı, köprü, bina, gemi, uçak, makine gövdesi ve iskeleti ile ilgili işlerin yapıldığı işletmelerde istihdam edilebilir. * Her türdeki Ziraat Makinelerinin imalatını , bakımını ve tamirini yapabilirler.
|