ENERJİ VERİMLİĞİ HAFTASINDA 9. SINIF ÖĞRENCİLERİMİZE ENERJİ VERİMLİLİĞİ HAKKINDA SEMİNER VERİLDİ.

ENERJİ VERİMLİĞİ HAFTASINDA 9. SINIF ÖĞRENCİLERİMİZE ENERJİ VERİMLİLİĞİ HAKKINDA SEMİNER VERİLDİ.

09.01.2024 74

           Enerji verimliliği, binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır.

           Enerji verimliliği politikaları, bir taraftan ekonomik büyüme ve sosyal kalkınma hedeflerinin sürdürülebilirliği ile doğrudan ilişkili olması diğer taraftan ise toplam sera gazı salımlarının azaltılmasında oynadığı kilit rol nedeniyle, hassasiyetle ele alınması gereken alanların başında gelmektedir. 

           Enerji tasarrufu ve verimliliği, enerji arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılık risklerinin azaltılması, çevrenin korunması ve iklim değişikliğine karşı mücadelenin etkinliğinin arttırılmasının sağlanması gibi 2023 yılı ulusal strateji hedeflerimizin ve enerji politikalarımızın en önemli bileşenlerinden biridir.          

Okulda Enerji Verimliliği

       Türkiye’de 550 bin öğretmen, 10 milyon veli ve 20 milyon kadar öğrenci var. Ve bu eğitim sektörü ile bağlantılı insan sayısı neredeyse Türkiye’nin nüfusunun yarısına eşit durumda. Peki hal böyleyken neden enerjimizi doğru kullanmayı, verimli kullanmayı ve tasarruf etmeyi okullara taşımayalım ki?

       Okullarda aşılanacak her enerji verimli davranış, çocukların geleceklerinde alışkanlık haline getirecekleri enerji verimli hareketlere dönüşecektir. Hatta bununla da kalmayıp;

Çevre sorumluluğu artacaktır.
Enerji tüketimi azalacak ve ekonomik olarak tasarruf edilecektir.
Okullarda topluluk ruhu gelişecektir.
Peki Okullardaki Elektrik Tasarrufu İçin Neler Yapılabilir?

        Okullarda çoğu zaman lambalar boşa yanmaktadır. Bu nedenle okul koridorlarında, merdivenlerde, tuvaletlerde ve okul çevre aydınlatmasında fotoselli ürünler tercih edilmelidir. Bu şekilde lambaların açık unutulması ve sürekli yanarak enerji tüketimini artırmaları gibi bir problemle karşılaşılması söz konusu olmaz.

        Bilgisayar, projeksiyon cihazı ve akıllı tahtalar, derste kullanıldıktan sonra kapatılmalıdır. Eğer bu cihazlar çok kısa süre içerisinde tekrar kullanılmayacaksa bekleme konumunda bırakılmaları yerine, tamamen kapalı konuma getirilmeleri gerekir.

        Okulda kullanılan yazıcılar, fotokopi makineleri, televizyonlar, ses sistemleri ve diğer ofis makineleri de kullanılmadıklarında kapatılmalıdırlar. Bekleme konumunda da bu cihazların enerji tüketimleri belirli oranda devam ettiğinden, özellikle gece boyunca kullanılmayacakları için derslerin bitiminden sonra tüm cihazların fişleri prizlerden çıkartılmalı ya da elektrik sigortası kapalı konuma getirilmelidir.

        Okullarda kullanılan klima, buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi gibi elektrikli eşyalar satın alınırken de enerji verimliliği yüksek ürünler tercih edilmelidir.

        Okullardaki ısıtma kazanlarının periyodik bakımlarının yapılması, verimsiz olanlarının değiştirilmesi, okul binalarının duvar, pencere ve çatı yalıtım seviyelerinin yükseltilmesi de okul yönetimlerinin dikkat etmesi gereken hususlardır.

09-01-202409-01-202409-01-202409-01-2024

İLETİŞİM

Adres:
ESENEVLER MAH. ŞEHİTLER BUL. ŞEHİT EMRE ÜÇKAN MESLEKİ VE TEKNIK ANADOLU LİSESİ NO 2/G SİMAV / KÜTAHYA


Telefon
(274) 513 7077


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın